Kopr? Kopr má hrozně blbej název, to slovo se mi vůbec nelíbí. Vždycky si představím kapra (😂), a to i přes to, že do kapra má hodně daleko a spojují je jen 3 shodná písmenka. Co na kopru ale miluju, tak to je jeho aroma. Hmmmmmmm, čerstvý nebo usušený kopr, to je bájo! Miluju, když je ho hooodně v zavařených okurkách, které jeho aroma krásně natáhnou a… a miluju samozřejmě i kopračku.
Kopračka je taková legenda na českých talířích. Někdo ji dělá v řidší podobě jako polévku, někdo zase pořádně hustou jako omáčku. Tohle jídlo mám moc ráda, ale už jsem se za život také párkrát napálila. On totiž někdo koprajdu doslazuje, a to není nic pro mě. Moje představa dobré koprajdy je slanokyselá omáčka, žádná slaďárna! Takhle jsem párkrát dosedla k talíři v jídelně a v restauraci natěšená na koprajdu „jako od maminky“ a pak přišlo náramné zklamání. Což o to, voněla krásně, vypadala krásně… ale chutnala jako cukrkandl. 😬
Tuhle jsem si na kopračku vzpomněla, když jsem přemýšlela, co zase ukuchtit a viděla v lednici tu kopu vajec. Ta vajca se musí zpracovat! Ta vajca půjdou do koprové omáčky! Jelikož neholduji smetanám a chtěla jsem odhlehčenější verzi koprové omáčky, zamyslela jsem se nad tím, jak to provést… A tohle mé dumání vyřešil regál s celery v Tescu. No jasně, udělám si koprovou omáčku z celeru! Znělo to šíleně a geniálně zároveň, a jelikož jsem povahy experimentátorské, tak jsem do tohohle nápadu šla po hlavě. Šup a v koši už jely dva velké celery, které položily svůj život za to, aby mohla světlo světa spatřit celerokoprajda.
Můžu vám říct, že výsledek mého celerovokoprového pokusu byl opravdu bravurní! Jen se připravte na to, že kuchnout velkej celer, to není jen tak… to chce mít sílu jako pravá medvědice. Já si chvíli myslela, že ten nůž snad zlomím. 😁 Příště na celer vytasím raději meč, to půjde určo snadněji.
Jo a moc doporučuju omáčku dochutit UMEoctem, což je ocet vyrobený ze švestek. Má úžasné švestkové aroma a omáčce dodá opravdu báječnou chuť. Nemusíte se bát, že by ji svou bordovou barvou obarvil, ta moje rozhodně odstín nezměnila. Seženete ho v prodejnách zdravé výživy, už je to docela běžný artikl a láhev stojí kolem 90 Kč. Jo a malou lahvičku jsem dokonce zahlédla i v DM drogošce, ale samozřejmě ta cena je trošku vyšší.
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 7 porcí):
- 2,3 kg celeru (2 větší kusy, váženo po oloupání)
- 1 l mléka
- 20 g sušeného kopru
- 1 cibule
- voda
- brambory (230 g/porce)
- sůl
- vejce (3 ks/ porce)
- olej
- UMEocet (švestkový ocet) nebo běžný ocet
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velký hrnec
- tyčový mixér
- střední hrnec
- menší hrnec
- nůž, vařečka, naběračka, prkénko