20. Kuchtička Mišelína spáchala: Celerová koprová omáčka s vejci a bramborem

Kopr? Kopr má hrozně blbej název, to slovo se mi vůbec nelíbí. Vždycky si představím kapra (😂), a to i přes to, že do kapra má hodně daleko a spojují je jen 3 shodná písmenka. Co na kopru ale miluju, tak to je jeho aroma. Hmmmmmmm, čerstvý nebo usušený kopr, to je bájo! Miluju, když je ho hooodně v zavařených okurkách, které jeho aroma krásně natáhnou a… a miluju samozřejmě i kopračku.

Kopračka je taková legenda na českých talířích. Někdo ji dělá v řidší podobě jako polévku, někdo zase pořádně hustou jako omáčku. Tohle jídlo mám moc ráda, ale už jsem se za život také párkrát napálila. On totiž někdo koprajdu doslazuje, a to není nic pro mě. Moje představa dobré koprajdy je slanokyselá omáčka, žádná slaďárna! Takhle jsem párkrát dosedla k talíři v jídelně a v restauraci natěšená na koprajdu „jako od maminky“ a pak přišlo náramné zklamání. Což o to, voněla krásně, vypadala krásně… ale chutnala jako cukrkandl. 😬

Tuhle jsem si na kopračku vzpomněla, když jsem přemýšlela, co zase ukuchtit a viděla v lednici tu kopu vajec. Ta vajca se musí zpracovat! Ta vajca půjdou do koprové omáčky! Jelikož neholduji smetanám a chtěla jsem odhlehčenější verzi koprové omáčky, zamyslela jsem se nad tím, jak to provést… A tohle mé dumání vyřešil regál s celery v Tescu. No jasně, udělám si koprovou omáčku z celeru! Znělo to šíleně a geniálně zároveň, a jelikož jsem povahy experimentátorské, tak jsem do tohohle nápadu šla po hlavě. Šup a v koši už jely dva velké celery, které položily svůj život za to, aby mohla světlo světa spatřit celerokoprajda.

Můžu vám říct, že výsledek mého celerovokoprového pokusu byl opravdu bravurní! Jen se připravte na to, že kuchnout velkej celer, to není jen tak… to chce mít sílu jako pravá medvědice. Já si chvíli myslela, že ten nůž snad zlomím. 😁 Příště na celer vytasím raději meč, to půjde určo snadněji.

Jo a moc doporučuju omáčku dochutit UMEoctem, což je ocet vyrobený ze švestek. Má úžasné švestkové aroma a omáčce dodá opravdu báječnou chuť. Nemusíte se bát, že by ji svou bordovou barvou obarvil, ta moje rozhodně odstín nezměnila. Seženete ho v prodejnách zdravé výživy, už je to docela běžný artikl a láhev stojí kolem 90 Kč. Jo a malou lahvičku jsem dokonce zahlédla i v DM drogošce, ale samozřejmě ta cena je trošku vyšší.

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 7 porcí):

  • 2,3 kg celeru (2 větší kusy, váženo po oloupání)
  • 1 l mléka
  • 20 g sušeného kopru
  • 1 cibule
  • voda
  • brambory (230 g/porce)
  • sůl
  • vejce (3 ks/ porce)
  • olej
  • UMEocet (švestkový ocet) nebo běžný ocet

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velký hrnec
  • tyčový mixér
  • střední hrnec
  • menší hrnec
  • nůž, vařečka, naběračka, prkénko
Celery pořádně omyjte vodou  a zbavte je vrchní tvrdé slupky. Půjde to ztuha, celery jsou tvrdá zelenina, ale věřím, že to zvládnete – já se s tím také chvilku mordovala, ale podařilo se a zbyly mi dokonce všechny prsty. 😂 

Byl to boj kdo s koho, ale nakonec jsem vyhrála jááá a celery skončily v hrnci na kousky. 😌
Následně celery pokrájejte na kostky, čím menší budou, tím rychleji se uvaří.

Já se vám k něčemu přiznám… mně se při tom krájení udělal na roce dokonce i mozol 😂

Dejte vařit do středního hrnce omyté brambory ve slupce. Budou se dělat cca 30 min dle odrůdy a dle velikosti hlíz.
Na oleji nechte rozvonět velkou jemně pokrájenou cibuli. Následně přihoďte celer a trochu opečte, ale nepřipalte! Pak podlijte vodou, zaklapněte poklicí a nechte celery uvařit doměkka. Cca za 20 minut vaření budou celery měkké a krásně vonět. Část vody z hrnce slijte a nechte cca 4 cm, slitý vývar z celeru si zatím schovejte bokem – bude se hodit pro případné naředění omáčky.

A už se celery vařej… hmmm, to je vůně! Kdo zbožňuje celer, bude z týhle omajdy vodvařenej! 😄
Vezměte tyčový mixér a celer rozmixujte úplně najemno. Vznikne opravdu husté pyré, do kterého přilijte litr mléka a promíchejte. Pokud bude omáčka příliš hustá, přilijte trochu slitého vývaru a nařeďte ji. Já ji měla tak hustou, že jsem nakonec přilila všechen celerový vývar a měla omáčky plný obrovský hrnec.
Nyní dejte do menšího hrnce vařit vajíčka natvrdo, takže tak na 10 minut.
Omáčku pořádně prohřejte, dochuťte UMEoctem (nebo běžným octem, pokud nemáte UME) a až pak dosolte dle chuti – UMEocet je totiž už slaný, tak abyste omáčku nepřesolili. 

Kašlete na obyč ocet, tenhle je fakt úúúúžasnej! 💛

Na závěr vmíchejte velkorysé množství kopru. Já dala tak 20 g sušeného, což je asi celý balíček.
Žádný šetření, šup tam s koprokupou! 😊

Zamííííchat, podávat!
Podávejte s vařeným bramborem a s vařenými vejci. A připravte se na to, že si budete furt chodit přidávat. 😍 Tenhle recept určitě potěší i ty, co nemohou jíst lepek. A díky téhle bezlepkové celerové koprové omáčce do sebe dostanete i spoustu zeleniny- celerem se rozhodně nešetřilo. 😊

Sama jsem byla v šoku, jak boží to je! Jen jestli máte alergii na celer, tak tohle fakt nezkoušejte, v tomhle je celeru hafo. 😀

A klidně i víc vajec a víííc omáčky dejte, ať se pořádně najíte. Tady se nemusíte upejpat, v tomhle jídle není ani výkrmná mouka, ani výkrmná smetana… 😊

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru